tisdag 16 augusti 2016

Den tysta kyrkan

Legenden berättar om kungasonen Behnam i Nineve, som i mitten av 300-talet träffar den kristna eremiten Mattai i en grotta. Behnam lovar att bli kristen om Mattai kan bota hans syster Sarah från spetälska. Så sker också, men till faderns stora förtret. Kungen ger order om att döda Behnam och Sarah, som flyr och lämnar jordelivet innan kungens trupper hinner ifatt dem.

När kungen senare själv fick spetälska blev också han botad av Mattai, och konverterade till kristendomen likaså.

Denna berättelse gav namn åt klostren Mar Behnam och Mar Mattai som restes öster om Mosul år 361 och 363 e.Kr. Det förstnämnda förlades i anslutning till Behnam och Sarahs grav.

Mellan klostren är det bara några mil. Men deras öden skiljer sig åt.

De hamnade på var sin sida fronten när IS intog Nineveslätten för två år sedan. Den 19 mars 2015 sprängde IS hela Mar Behnam. Nästan 1700 år av ortodoxt, och de sista 175 åren katolskt, arv försvann på några sekunder. Samtidigt gömmer sig flyktingar i Mar Mattai som skyddas av assyriska och kurdiska förband.

Så hårfin kan gränsen mellan liv och död vara, både för människor och monument.

Mar Behnam, kyrkan med Behnam och Sarahs grav intill. 
När människor fördrivs och mördas för sin kristna tro, när kyrkor attackeras och biskopar kidnappas, då är det nödvändigt att kyrkor i väst visar solidaritet och engagemang.

Tusentals år av civilisation sprängs bort, och den som följer bekännarnas fotspår ser att de leder hela vägen upp till Mälardalen.

IS spränger Mar Behnam, mars 2015.
De kristna befolkningarnas existens i Mellanöstern är ytterst trängd idag. Det är inte mycket kvar. Och det är inte bara en tragedi för dem som drabbas, det är en tragedi för hela mänskligheten.

När alla judar lämnat för Israel, när de kristna flytt till Väst och sunni- och shiamuslimer jagas iväg av varandras extremister – då blir Mellanöstern till slut en region av homogena etniska och religiösa enklaver. Det blir omöjligt att bygga tolerans i en sådan miljö. Fiendebilder och rädsla förs vidare från generation till generation.

Men för Svenska Kyrkan tycks IS frammarsch knappt ha ägt rum.

Jag surfar in på Svenska Kyrkans internationella blogg och letar febrilt efter något tecken på engagemang. På bloggen finns över 300 inlägg sedan 2009.

Jag söker på ”IS”. Det ger 1 träff, ett inlägg från den 21 augusti 2014. Därutöver inte en rad.

Kanske har de skrivit om ”Isis” tänker jag, så jag söker på det: 0 träffar.

Så här fortsätter det:

”Daesh” 0 träffar.
”Islamiska staten” 0 träffar.
”Kalifat” 0 träffar.

”Mosul” 2 träffar, dels inlägget om IS som nämns ovan, och dels en uppmaning att tänka på människorna i Mellanöstern förrförra påsken.

”Bagdad” 0 träffar.
”Assyrier” 0 träffar.
”Syrianer” 0 träffar.
”Kaldéer” 0 träffar.
”Kopter” 2 träffar, båda på ordet helikopter.
”Folkmord” 0 träffar om IS folkmord.
”Terrorism” 1 träff, som kritiserar kriget mot terrorismen.
”Kristna” + ”Irak” 5 träffar där ingen fokuserar specifikt på kristna i Irak.
”Seyfo” 0 träffar.
”Nazarene” 0 träffar.

Jag begär inte att Svenska Kyrkan ska bli en kampanjorganisation för ortodoxa och katoliker i Mellanöstern. Men jag tycker det är ett anständighetskrav att Svenska Kyrkan ska göra något.

Under denna period har flera dussin kyrkor och helgedomar sprängts, Mosul och Nineveslätten har tömts på sin kristna befolkning, biskopar har kidnappats, Turkiet har försökt konfiskera ett av världens äldsta kristna kloster, assyrier/syrianer i Sverige har drivit en rad kampanjer för att uppmärksamma den tragedi deras folk utsätts för, EU och amerikanska kongressen har erkänt IS skövling som folkmord och mycket annat.

IS sprayar arabiska tecknet för "N", kod för kristna, på hus och butiker i Mosul 2014.
Jag letar vidare.

På sidan openaid.se finns 140 dokument om Svenska Kyrkans olika biståndsprojekt. Inget av dem handlar om att hjälpa kristna trosfränder som hotas till sin existens av grupper såsom IS.

Jag hittar en förteckning över Svenska Kyrkans internationella insamlingsprojekt. De är 26 stycken, men inget handlar om att stödja minoriteter i Mellanöstern. Inte kristna, och inte jezidier, shiamuslimer eller några andra heller för den delen.

De två projekt som Svenska Kyrkan samlar in pengar till i Mellanöstern handlar om att ge sjukvård i Palestina (Bra och viktigt!) och att utbilda sekreterare och bilmekaniker i Ramallah.

Svenska Kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg, han som anser att det är ”uppviglande” och ”okristligt” att bära korset i solidaritet med utsatta kristna, skrev till mig på Facebook häromdagen: ”Fredrik, välkommen att ta del av Svenska kyrkans uthålliga solidaritet för människor som förföljs för sin tro”.

Så jag letar vidare.

Årets almedalsvecka. Där kan man bilda opinion och lyfta viktiga ämnen. Enligt Svenska Kyrkans pressmeddelande höll man ca 20 seminarier och utfrågningar. Inget av dem handlade om IS och folkmordet på kristna i Mellanöstern, däremot fokuserade man på andra angelägna ämnen såsom jämställd filmkonst och att investera i solenergi.

Kollekten då? Finns någon rikskollekt till projekt för att bygga upp kyrkor som har sprängts eller liknande? Har det delats ut några stipendier för projekt kring de ämnen denna text handlar om? Tar kyrkan upp detta på MR-dagarna där man är engagerad?  

Jag hittar ingenting.

Ute i församlingarna händer det förhoppningsvis mer. Där kanske engagemanget är större. Jag har själv blivit inbjuden att hålla föredrag i några församlingar. Det finns också personer som till exempel Annika Borg som jobbar för att uppmärksamma frågan. Men detta väger inte upp tystnaden från centralt håll.

Jag har varit med i Svenska Kyrkan i 39 år. Jag är döpt och konfirmerad där, har suttit i kyrkofullmäktige och i varje kyrkoval har jag röstat på partier som står upp för jämställdhet, hbtq-rättigheter och för att hjälpa flyktingar. Jag har sett på nära håll vilken roll kyrkan hade för min farmor och mormor deras sista tid i livet.

Men det finns inte någon anledning att vara kvar längre. Jag gör det mest ”okristliga” jag kan komma på. Skickar in blanketten och begär utträde.

18 kommentarer:

 1. Krossa den skändliga som tiger när syskon blöder

  SvaraRadera
 2. Det blir inte bättre i kyrkan för att vi som vill lyfta frågor lämnar den. Vi måste vara kvar!

  I Kyrkans Tidning finns sedan den 10 aug en åsikt:

  "Är Svenska kyrkan på väg mot att utplåna sin identitet som svensk kyrka för att bli någon multireligiös hjälporganisation? Det undrar debattör Håkan Lindberg.


  Jag skriver denna artikel för att jag genom att följa Svenska kyrkan i media och av våra interna diskussioner blir stärkt i min uppfattning att Svenska kyrkan är i kraftfull ofas med många av sina medlemmar."

  Vi måste ständigt föra fram våra åsikter så att kyrkan drar upp huvudet ur sanden, som den som strutsen stoppar ned det i, när det är bekymmersamt!

  Vi måste ständigt föra fram våra åsikter inom kyrkan - utifrån går det inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med om att vi borde stanna kvar och se till att kyrkan håller sig på rätt köl. Men det är heller inte sant att yttre påverkan inte fungerar. Jag skulle vilja säga precis tvärtom - Det ÄR yttre påverkan som skjuter skeppet i sank.

   Radera
  2. Man kan stänga huvudet blodigt inom kyrkan utan att åstadkomma mer än huvudvärk, uppgivenhet och frustration. Bättre att lämna det sjunkande skeppet.

   Radera
  3. Man kan stänga huvudet blodigt inom kyrkan utan att åstadkomma mer än huvudvärk, uppgivenhet och frustration. Bättre att lämna det sjunkande skeppet.

   Radera
 3. När jag kollar upp SvKyrkans internationella arbete hittar, hittar jag dessa rubriker under fliken Syrien http://blogg.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/category/mellanostern/syrien/

  Skulle inte du också fly?
  I påsk tänker vi på lidandet i Mellanöstern
  Stoppa dödandet av hjälparbetare och civila!
  Mellanösterns kristna råd vädjar om fred och förbön
  Syrien: Äntligen har Hamza börjat i vår fritidsgård

  SvaraRadera
 4. Hej svejs!
  Här kommer en länk från Svenska kyrkans hemsida om vad man gör för utsatta kristna i Mellanöstern
  https://www1.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/forfoljda-kristna-och-utsatta-troende

  Vidare om vad man gör rent allmänt för syriska flyktingar i närområdet
  https://www1.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/forfoljda-kristna-och-utsatta-troende

  Hälsningar från en präst i Svenska kyrkan

  SvaraRadera
 5. Sv Kyrkan ger stöd till Syrienflyktingarna! https://www1.svenskakyrkan.se/syrien

  SvaraRadera
 6. Så kloka ord Fredrik. När jag var kyrkoherde ringde jag alltid upp och samtalade en stund med den person som ansökte om utträde. Det blev mina bästa själavårdsamtal. Ditt engagemang och det du tycker är viktigt borde leda till att vara kvar i SvK men blir istället tvärtom. Tragiskt. Hoppas du hittar ett kyrkligt sammanhang som du är mer bekväm med. Själv drar jag nu från SvK och blir istället präst i Norska kyrkan. Det är, hur som, viktigt att stå för det som er människors ve och väl. Det är den kristna kyrkans stora budskap.
  Sven Alberiuws

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet Fredrik!
  Som svensk assyrier/syrian med en svensk fru kan jag bara sammanfatta svenska kyrkan med ett ord: Patetisk.
  Ett "kristet" samfund som inte står upp för sina trosbröder i ett konflikträdd resonemang om att man inte vill skapa ytterligare problem? Vad är problemet som inte får skapa? Att kristna förföljs och mördas i Europas absoluta närhet? Eller att man utger sig för att vara ett kristet samfund och därigenom förväntas behöva agera? Som ledningen för kyrkan har uttryckt vill man inte hamna i konflikt med islam. Är det islam man hamnar i konflikt med när man står upp för kristna medmänniskor? Är det inte det; så är det fritt fram att kritisera de handlingar som begås i islams namn. Är det islam, ja då är det också fritt fram att kritisera en religion vars anhängare systematiskt begår övergrepp på människor som inte delar samma tro?
  Svenska Kyrkan: Att våga stå upp för sin egna religion framför andras är väl just poängen med att vara religiös? Vad hade Kristus sagt till er på hans modersmål arameiska? Det språk som jag talar och som just nu håller på att utraderas i Mellanöstern?

  SvaraRadera
 8. Fredrik, jag försökte upprepa sökningen på sidan du angav och fick träffar på flera av de sökord du angett som "0 träffar". T.ex "folkmord" 4 träffar och "IS" ger många fler. Varför har du inte tagit med dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar också på svar. Går man in på svenskakyrkan.se och skriver förföljda kristna i sökrutan kommer det upp 106 träffar, bland annat den sida jag länkar till i kommentaren ovan. När man har skrivit ett inlägg som delas tusentals gånger tycker jag nog att man har ett visst ansvar att följa upp det också.

   Radera
  2. IS ger många träffar, men de handlar inte om terrorsekten IS. Om du skriver "gris", "spis" eller "dagis" så ger det också träffar.

   Radera
  3. Vad gäller folkmord så är det förtydligat i inlägget, det är texter om folkmorden på minoriteter i Mellanöstern det handlar om.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Kan vi starta en insamling?

  Av kvarnstenar. Jag har en, men det behövs nog fler.


  "Men den som förför en av dessa små som tro på mig, för honom vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hans hals och han sänktes ned i havets djup."

  SvaraRadera
 11. Oväntat att "Israel" ger desto fler träffar... Har funderat på att gå ur svenska kyrkan flera år men nu är det dags att göra slag i saken.

  SvaraRadera
 12. Sv Kyrkan ger dig svar Det är dock beklagligt att Fredrik Malm inte hittar någon information om Svenska kyrkans engagemang för Mellanösterns utsatta kristna på vare sig blogg eller hemsida. Hade han letat lite till hade han kunna hitta ganska omfattande information om bland annat Svenska kyrkans långsiktiga stöd till Mellanösterns kristna råd http://blogg.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/2016/08/22/svenska-kyrkan-stottar-dem-som-flyr-och-dem-som-finns-kvar/

  SvaraRadera